Gå till innehåll
Parasport Eskilstuna
Parasport Eskilstuna

Rullstolsrugby

En bild

Vi efterlyser både spelare och ledare för att kunna starta upp rullstolsrugby i föreningen.

Rullstolsrugby, även känt som Quad Rugby, är en spännande och intensiv sport för personer med funktionsnedsättningar. Det är en kontaktsport som spelas av spelare i rullstol, där två lag med fyra spelare var tävlar mot varandra.

Spelet spelas på en basketplan med speciellt anpassade rullstolar som är förstärkta för att tåla kollisioner. Målet är att föra bollen över motståndarlagets mållinje. Detta kan göras genom att köra rullstolen själv med bollen, passa bollen till en medspelare och ta bollen över mållinjen.

Det finns vissa regler att följa för att behålla spelet konsekvent och säkert. Varje spelare har en funktionsklassificering som bestämmer deras fysiska förmåga och därmed deras maximal poäng för att säkerställa att lagen är jämlika. Laget får inte överstiga viss poängsumma när alla spelare är på planen samtidigt.

Rullstolsrugby är en häftig sport med hög intensitet och fysisk kontakt. Spelarna tävlar med styrka, hastighet och smidighet för att erövra bollen och föra sitt lag till seger. Det är en sport för personer med funktionsnedsättning som har både spänning och konkurrens.

Förutom att vara en spännande sport, har rullstolsrugbyn också haft en positiv effekt på spelarnas självförtroende och välbefinnande. Det ger dem möjligheten att delta i en aktivitet som är fysiskt utmanande och rolig samtidigt som den främjar lagarbete och kamratskap.

Rullstolsrugby har blivit allt mer populärt runt om i världen och det finns även internationella tävlingar såsom Paralympiska spelen där sporten är en av de mest eftertraktade. Det är fantastiskt att se hur sporten inte bara ger personer med funktionsnedsättning en möjlighet att delta, utan också hur den bryter fördomar och lyfter fram deras potential.

Sammanfattningsvis är rullstolsrugby en spännande och konkurrenskraftig sport för personer med funktionsnedsättning. Det ger spelarna möjlighet att utmana sig själva fysiskt och delta i en aktivitet som främjar teamwork och kamratskap. Med internationella tävlingar och en ökande popularitet runt om i världen är rullstolsrugby verkligen en sport som förtjänar att uppmärksammas.
Till ledare/ föräldrar / spelare - info om Försäkringskassan

Om man har Aktivitetsersättning från Försäkringskassan kan man även söka Särskild ersättning för aktiviteter. Från Juli det år man fyller 19 år till månaden före man fyller 30 år. Här söker man ersättning för utlägg och kostnader för aktiviteter som bowling, övriga sporter, läger, tävlingar, medlemskap, licens osv.

Kontakta din handläggare på Försäkringskassan och be om att söka Särskild ersättning för aktiviteter för dig som har Aktivitetsersättning.

Publicerad: 2022-10-09

Senast uppdaterad: 2024-01-14

KONTAKT RULLSTOLSRUGBY

Bild på Ida Lundquist

Kontaktperson och frågor: Joakim Gill
Telefon: 070-595 42 38
Maila Jocke

Vill du bli ledare så kryssa i det i samband med din medlemsansökan.