Gå till innehåll
Parasport Eskilstuna
Parasport Eskilstuna

Boccia

En bild

Upptäck en värld av spännande precision och skicklighet med boccia! Bli en del av en inkluderande sport där alla är välkomna att delta, oavsett ålder eller förmåga. Upplev spänningen i att kasta bollar nära målet och njut av en sport som är tillgänglig för alla. Oavsett om du letar efter en ny passion eller en social aktivitet som alla kan njuta av, erbjuder boccia en möjlighet att skapa minnen och utmana dig själv på ett roligt och meningsfullt sätt. Kom och upplev glädjen med boccia idag – en sport som förenar människor och skapar spännande möjligheter för alla!

Föreningen söker ledare och aktiva.

Är du intresserad av att bli ledare för vår bocciaverksamhet så hör av dig till parasporteskilstuna@gmail.com

(Idrotten är just nu vilande)

Så går det till

Boccia spelas med 13 klot – sex röda, sex blå och ett vitt. Det vita klotet startar spelet genom att det spelas in på banan. Därefter turas spelarna om att kasta sina klot. Den spelare vars klot ligger längst ifrån det vita klotet fortsätter att kasta. När alla kloten är på banan räknas poängen. Om en spelare har ett klot närmare det vita klotet än vad motspelaren har får den spelaren 1 poäng. Om två klot ligger närmare det vita klotet får spelaren 2 poäng och så vidare. Ju fler klot som är närmst, desto fler poäng.

På SM-veckan spelas boccia i tvåmannalag. En match består av totalt fyra utkast (två per spelare).

Fakta

Boccia är en paralympisk idrott. Det är en stor parasport som härstammar från Italien. På paralympisk nivå spelas idrotten inomhus och bara för utövare med olika neurologiska skador som orsakar funktionsnedsättning. På nationell nivå finns klasser för både fysiska- och intellektuella funktionsnedsättningar. Idrotten kan utövas både inomhus och utomhus, både individuellt och i lag. Spelarna kan spela ståendes eller i rullstol. Om en spelare har en funktionsnedsättning som gör att hen inte kan kasta eller rulla ut sina klot får spelaren använda en ränna/ramp som hjälper till att få i väg kloten. Spelaren får också ha en assistent som styr rännan/rampen enligt spelarens instruktioner. Har spelaren en hög grad av nedsatthet i armarna har hen även rätt till att använda sig av en assistent som hjälper spelaren att plocka upp och ge klotet. Boccia-SM genomförs årligen i tre grenar: inomhus, utomhus samt 2-mannalag.

Visste du att

  • Sveriges genom tiderna bästa spelare har upp emot 90 SM-guld.
  • Namnet boccia kommer från italienskans ord för klot.
  • Boccia har sina rötter i antiken.
  • Boccia är ett av landets största paraidrotter sett till antalet utövare.
  • Boccia gjorde sin paralympiska debut 1984.Till ledare/ föräldrar / spelare - info om Försäkringskassan

Om man har Aktivitetsersättning från Försäkringskassan kan man även söka Särskild ersättning för aktiviteter. Från Juli det år man fyller 19 år till månaden före man fyller 30 år. Här söker man ersättning för utlägg och kostnader för aktiviteter som bowling, övriga sporter, läger, tävlingar, medlemskap, licens osv.

Kontakta din handläggare på Försäkringskassan och be om att söka Särskild ersättning för aktiviteter för dig som har Aktivitetsersättning.

Publicerad: 2022-09-02

Senast uppdaterad: 2023-10-30

KONTAKT BOCCIA


Vill du bli ledare så kryssa i det i samband med din medlemsansökan.


Boccia är en paraidrott som kräver ett högt mått av koncentration, speltaktik, bollkänsla, koordination, balans och lagarbete. Det påminner om boule – där spelet går ut på att få dina klot närmast det vita klotet.