Gå till innehåll
Parasport Eskilstuna
Parasport Eskilstuna
En bild

Parahandboll

Parahandboll för alla i åldrarna 12 år och uppåt, och det finns två olika spelsätt inom parahandbollen. Gående handboll eller Rullstolshandboll.

Gåendehandboll

Gåendehandboll riktar sig till handbollsspelare med kognitiva funktionsnedsättningar så som intellektuella funktionsnedsättningar (IF) och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och till spelare med lättare fysiska funktionsnedsättningar (där spelaren ej är beroende av rullstol som förflyttningshjälpmedel) som på grund av funktionsnedsättningen inte kan delta på lika villkor inom den traditionella handbollen.

Formen spelas på traditionellt sätt med vanliga handbollsregler. Ledsagare kan finnas på planen men ingår inte i laguppställningen. Spelet anpassas efter spelarnas funktion och förmåga.

Gåendehandboll bjuder in till spel med mixade lag: flickor/damer och pojkar/herrar spelar tillsammans och i två åldersnivåer: spelare upp till U11 spelar barnhandboll medan spelare från 12 år och uppåt spelar ungdoms-/seniorhandboll.

Gåendehandboll delas upp i två klasser

Blå klass: Spelformen är på hög nivå och traditionella handbollsregler kan följas och respekteras. Undantag i regler kan förekomma om behov föreligger. Spelarna har god speluppfattning i kombination med en god fysisk förmåga. Spelarna är i behov av rak och tydlig kommunikation.

Gul klass: Spelformen är på en lägre nivå och handbollsregler kan komma att anpassas. Spelare kan behöva extra stöd i form av ledsagning i samband med att de finns på spelplan. Spelarna har mindre speluppfattning och är i behov av tydligare kommunikation. Spelaren kan omfattas av en fysisk lägre förmåga.

Rullstolshandboll

Rullstolshandboll riktar sig till dig som är beroende av din rullstol i vardagen eller som på grund av förvärvad skada eller diagnos inte kan delta i gåendeklass på lika villkor.

Rullstolshandboll spelas med fem utespelare och en målvakt och med sänkt ribba på målet. I övrigt är reglerna de samma som i gåendehandboll, t. ex. så är tre steg detsamma som att en rullstolspelare får hålla i bollen i tre sekunder.

Behov av ledsagning: Vissa spelare kan, för att det ska vara möjligt att delta, behöva ledsagare. Ledsagaren ska inte delta i spelet utan endast möjliggöra för den aktiva spelaren att delta.

Börja spela
Är du nyfiken på parahandboll och vill veta mer, börja spela eller har andra frågor kan du kontakta Ida Lundquist Epost: idalundquist@outlook.com
Till ledare/ föräldrar / spelare - info om Försäkringskassan

Om man har Aktivitetsersättning från Försäkringskassan kan man även söka Särskild ersättning för aktiviteter. Från Juli det år man fyller 19 år till månaden före man fyller 30 år. Här söker man ersättning för utlägg och kostnader för aktiviteter som bowling, övriga sporter, läger, tävlingar, medlemskap, licens osv.

Kontakta din handläggare på Försäkringskassan och be om att söka Särskild ersättning för aktiviteter för dig som har Aktivitetsersättning.

Publicerad: 2022-10-09

Senast uppdaterad: 2024-01-20

KONTAKT PARAHANDBOLL


Bild på Ida Lundquist

Lagledare: Ida Lundquist
Telefon: 070-690 57 17
E-post: Maila till Ida

TRÄNINGSTIDER

Lag BLÅ

Plats: Ellfolk Arena
Tid: Måndagar 17.30-19.00

Lag GUL

Plats: Volvo CE Arena Eskilstuna, Hall A2
Tid: Torsdagar kl. 16.30-17.30

LEDARSTAB

Catharina Isaksson Lundquist
Telefon: 070-249 61 72
E post: Maila till Catharina

Magnus Berg
Telefon: 070-225 16 70
E post: Maila till Magnus

Caroline Liwell
Telefon: 070-961 07 97
E post: Maila till Caroline

Michael Lundquist
Telefon: 070-608 96 74
E post: Maila till Micke

Linda Berg
Telefon: 070 682 12 20
E post: Maila till Linda

Frida Dahlström
Telefon: 070-574 56 15
E post: Maila till Frida