Gå till innehåll
Parasport Eskilstuna
Parasport Eskilstuna

Ny paraidrott till föreningen

Vi kan med glädje meddela att våra medlemmar från och med hösten 2024 kan träna och spela paraishockey i föreningen.

Läs mer om föreningens paraishockey verksamhet
Bli medlem i föreningen och börja spela paraishockey

Paraishockey, även känd som kälkhockey, är en variant av ishockey som är anpassad för atleter med fysiska funktionsnedsättningar. Sporten spelas på en standard ishockeyrink och följer i stort sett samma regler som traditionell ishockey, med några anpassningar för att möjliggöra spel för personer med olika typer av rörelsehinder.

Utrustning

Spelarna använder sig av en sittande kälke med två skridskoskenor under, vilket ger dem möjlighet att glida över isen. För att förflytta sig använder spelarna två korta klubbor med taggar på ena änden för att få fart och manövrera på isen. Klubborna används också för att kontrollera pucken, precis som i vanlig ishockey.

Spelregler

I paraishockey är det fem utespelare och en målvakt per lag på isen. Matcherna består av tre perioder, men till skillnad från traditionell ishockey är perioderna oftast kortare. Fysisk kontakt är tillåten, och sporten är känd för sin snabbhet och fysiska intensitet.

Inkludering och gemenskap

Paraishockey är en inkluderande sport som välkomnar spelare med olika typer av funktionsnedsättningar. Det kan vara personer med amputationer, ryggmärgsskador, cerebral pares eller andra tillstånd som påverkar deras förmåga att spela stående ishockey. Sporten erbjuder en gemenskap där spelarna inte bara delar en passion för ishockey, utan också erfarenheter av att leva med en funktionsnedsättning.

Internationell närvaro

Paraishockey är en paralympisk sport och har varit en del av de Paralympiska vinterspelen sedan 1994. Sporten har vuxit internationellt och har nationella lag från hela världen som tävlar i världsmästerskap och andra internationella turneringar.

Publicerad: 2024-06-20

Senast uppdaterad: 2024-06-20