Gå till innehåll
Parasport Eskilstuna
Parasport Eskilstuna

Sverige vann Swiss Wheely Open 2024

Den femte upplagan av Swiss Wheely Open spelades den 25-27 april 2024 och det var åtta länder som gjorde upp om medaljerna och överst på prispallen stod Sverige.

Johnny Pettersson, Kalle Toft och Acke Carlsson

I Sveriges lag var tre spelare från föreningens rullstolsinnebandylag uttagna. Det var utespelarna Johnny Pettersson, Acke Carlsson och målvakten Kalle Toft.

Lagen var uppdelade i två grupper (A och B) Sverige var i A-gruppen tillsammans med Tjeckien Belgien och Tyskland. I B-gruppen spelade Schweiz, Holland, Canada och USA.

Sverige möte Belgien i sin första match och vann den med 7-2. Det blev startskottet på en turnering där Sverige inte förlorade en enda match.

Andra matchen var motståndet Tyskland och med en seger redan i bagaget ångade laget på och tog hem segern med hela 11-0. Den tredje matchen i gruppspelet blev motståndet något annat och matchen mot Tjeckien blev oavgjort 1-1. I och med att det blev oavgjort så vann Tjeckien gruppspelet på målskillnad.

Med det resultatet kom Sverige tvåa i gruppspelet och i kvartfinalen väntade Canada men det blev en enkel match som Sverige vann med 11-1. Motståndarna i semifinalen, hemmalaget Schweiz skulle visa sig vara en seg nöt att knäcka och det såg ut att bli Sveriges första förlust men svenskarna vände spelet och efter ha legat under med 0-2 vände de och vann med 4-2.

Efter den spännande semifinalen mot Schweiz stod Sverige redo för den stora finalen. Motståndet var Holland, ett lag känt för sin snabba spelstil och tekniska skicklighet.

Matchen inleddes med intensivt spel från båda lagen. Sverige hade flera farliga målchanser, men den holländska målvakten visade upp imponerande reflexer. Trots det lyckades Sverige göra ett mål genom en snabb kontring. Publiken höll andan när Holland pressade på för en kvittering, men Sveriges försvar stod starkt.

Fortsättningen blev ännu mer dramatisk. Holland tryckte på för att komma ikapp, och deras anfallsspel var imponerande. Men sveriges målvakter släppte inte in några bollar och räddade allt som kom deras väg. Sverige utnyttjade sina chanser och gjorde två mål till, vilket gav dem en 3-0-ledning.

Det blev en kamp mot klockan för Holland. De satsade allt på anfall, men Sveriges försvar stod stadigt. Publiken jublade när slutsignalen ljöd och Sverige hade vunnit guldmedaljen. Spelarna kastade sig om halsen på varandra och det blev ett stort och härligt kramkalas och många leenden.

Med guldmedaljen runt halsen och ett leende på läpparna, avslutade Sveriges lag en oförglömlig turnering. De hade visat världen och Sverige att de var och är det bästa rullstolsinnebandylaget.

Laget

Utespelare: Axel Eriksson, Martin Magnevill, Mattias Larsson, Roberth Isaksson, Roger Eriksson, Victor Piccardo, Viktor Johansson, Acke Carlsson och Johnny Pettersson
Målvakter: Billy Jensen och Kalle Toft

Coach: Ola Piccardo

Publicerad: 2024-04-29

Senast uppdaterad: 2024-04-29